+40 726.135.952
consulting@hartconsulting.eu

Echipa si testul timpului

Postat de la 15 Nov, 2013 in categoria Echipa
poza

In cei 15 ani de cand mi-am inceput activitatea, am facut parte din numeroase echipe. De unele imi amintesc cu mare drag, de altele mi-e greu sa-mi amintesc. Am stat si m-am intrebat ce anume face diferenta? Si unul dintre primele lucruri care mi-a venit in minte a fost modul in care sunt abordate conflictele in echipa.

Conflictele apar inevitabil si sunt parte din evolutia fireasca a unei echipe. Sunt foarte multi factori declansatori: interese diferite, viziuni diferite, comunicare defectuoasa, stil de management etc. Insa totul se reduce la oameni, la valorile personale, dar mai ales la valorile comune, impartasite ale membrilor echipei. Cate echipe stiu care le sunt valorile comune? Cati au facut un exercitiu simplu de definire a valorilor echipei?

Un al doilea aspect esential este legat de comportamentele oamenilor in conditii de stres si presiune. Sa fim sinceri, ultimii ani ne-au oferit permanent lectii de viata si lectii de management, dar mai presus de toate multa, multa presiune si oboseala. Muncim de doua ori mai mult pentru a obtine aceleasi rezultate sau poate chiar mai putin si asta isi pune serios amprenta asupra comportamentului fiecaruia si asupra echipei in ansamblu. Cat de bine gestionam aceste comportamente? Cum influenteaza comportamentele noastre echipa?

Revenind la ideea initiala referitoare la echipele din care am facut parte, imi dau seama acum ca acolo unde a existat un conflict permanent, unde nu exista nicio valoare comuna si fiecare se straduia sa obtina atentia si respectul celorlalti prin comportamente exagerate, din ce in ce mai colorate sau zgomotoase, netinand niciodata cont de nevoile celorlalti, nu a ramas nimic. Timpul a sters totul cu buretele.

In schimb, in echipele in care la primul semnal de alarma, liderul a cerut fie un teambuilding, fie o evaluare, fie o iesire la iarba verde, oamenii au reusit sa ajunga la un nivel de cunoastere interpersonala care a ajutat si la alinierea valorilor si la intelegerea factorilor declansatori de conflict. Au invatat cum sa interactioneze la un alt nivel, au trecut testul timpului si au iesit cu bine din situatii economice nu tocmai placute. Cum spunea scriitorul si filosoful Henry David Thoreau: “Sa formezi o echipa este doar inceputul, sa ramai impreuna este progresul, sa lucrezi impreuna este succesul.”

Cu una dintre cele mai dragi echipe, am lucrat ani pentru a ajunge la acest nivel de constientizare. Acum stiu ca exista instrumente validate stiintific prin care poti “arde multe etape” si poti ajunge sa intelegi si punctele forte si valorile comune si comportamentele deraiante ale tuturor membrilor echipei intr-un timp infinit mai scurt.

Hogan Team Discovery Program propune o abordare diferita care porneste de la identificarea unor elemente cheie pentru a intelege modul in care functioneaza o echipa: rolurile informale ale membrilor echipei, comportamentele disfunctionale la nivel de echipa in situatii de stres, precum si identificarea ancorelor valorice comune ale membrilor echipei cu scopul de a creste intelegerea interpersonala, a stilurilor de lucru proprii si ale colegilor, a ceea ce fiecare aduce in echipa, a cauzelor conflictelor din echipa. Iar aceasta inseamna un drum mai scurt pentru a ajunge la etapa de “performing” a echipei. Odata intelese, ramane la nivelul fiecarui membru al echipei sa sustina procesul de dezvoltare si sa actioneze ca un factor de schimbare.

Silvia Iordache

Lasa un comentariu

Comentariu:
(all fields required)

  • Consultantul tau 
  • Prof. Dr. Robert Hogan – The truth about leadership

     

  • Prof. Dr. Robert Hogan – Personality and the Fate of Organizations

     

  • Robert Hogan on the Importance of Humility in Leaders

     

  • The Incident — How Do You Derail?

  • Prof. Dr. Robert Hogan on Personality Psychology, the Bright Side, and the Dark Side

     

     

  • Stereotipuri si perceptii sociale


  • Leadership masculin vs. feminin

  • Tu socializezi cu Hart?

    Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Sitemap
by Craft Interactive
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting